Bank fjerner sparegris af hensyn til muslimer

Af JESPER KONGSTAD, Jyllands-Postens korrespondent

Offentliggjort 26.02.08 kl. 22:29

Den hollandske storbank Fortis stopper med at uddele sparegrise til børn af frygt for at krænke muslimers følelser.

Bruxelles

Banken er tilsyneladende bange for at støde de muslimske kunder, der flere gange har klaget over sparegrisen Knorbert, der bliver slagtet efter syv år på bankens hylder. Årsagen til protesterne er, at grisen i islam betragtes som et urent dyr. En kampagne på internettet med den glade sparegris i hovedrollen er også blevet standset af Fortis, der har filialer i Belgien.

En talsmand fra banken udtalte i første omgang til hollandske medier, at »Knorbert ikke lever op til de krav, som det multikulturelle samfund pålægger os«.

Ifølge bankens talsmand har der været en stribe reaktioner mod grisen som bankens maskot. Derfor leder banken nu efter en anden gave, der kan være »sjov for børn uanset deres tro og overbevisning,« som talsmanden udtrykker det i den hollandske avis De Telegraaf. Indtil en ny maskot er fundet, udleverer banken i stedet et børneleksikon.

Grisens livscyklus

Efterfølgende har Fortis forsøgt at nedtone sagen og afvist, at banken lader sig påvirke af islam.

»Den korrekte historie er noget mere afbalanceret. Knorbert-produktet har simpelt hen nået slutningen på sin livscyklus,« siger bankens talsmand Marianne Honkoop.

I Danmark kan børn få udleveret en grøn sparegris i Forstædernes Bank, og hidtil har det ikke medført protester fra danske muslimer.

»Vi har ikke modtaget en eneste klage over sparegrisen, men hvis der er nogen, som klager, skal vi nok finde på noget andet at give dem,« siger bankens pressechef, Steffen Torvits.

I Danske Bank får børnene pingvin-sparebøssen Pondus, Nordea lokker med spare-sælen Luffe, mens andre banker satser på andre dyr.

Også i Storbritannien har muslimer presset grisen væk flere steder. De to britiske banker Halifax og NatWest holdt op med at uddele dem, fordi det kunne krænke muslimer.

En britisk børnehave har forbudt pædagogerne at fortælle historien om de tre små grise, der i stedet skal være tre små katte. I Dudley Council er der udstedt et forbud i kommunen mod gengivelser af grise, inklusiv Grisling fra Peter Plys, for ikke at støde muslimske ansatte.